Οι Κάρτες των εμπόρων
Στο Λονδίνο του 17ου αιώνα, οι έμποροι άρχισαν να χρησιμοποιούν τις λεγόμενες κάρτες εμπορίου (trade cards). Την περίοδο που αρίθμηση των δρόμων δεν ήταν και τόσο δημοφιλής, οι κάρτες αυτές έπαιζαν ένα πολύ σημαντικό διαφημιστικό ρόλο εφόσον ενημέρωναν το κοινό για την ακριβή τοποθεσία και τις υπηρεσίες που προσέφερε ένας επαγγελματίας. Αυτές οι κάρτες μοιραζόντουσαν σε πλατείες και αγορές και σε πολλές περιπτώσεις οι επαγγελματίες δημιουργούσαν με αυτές εμπορικούς δεσμούς με τοπικές επιχειρήσεις ή πίστωση. Η κάρτες των εμπόρων λαμβάνονταν πολύ σοβαρά υπόψιν και μια υπογεγραμμένη κάρτα θεωρούταν «συμβόλαιο» καθώς έφερε όλες τις νομικές δεσμεύσεις.


Το μέλλον
Ανεξάρτητα από την βιομηχανία αυτό το πανάρχαιο κειμήλιο επαγγελματικής δικτύωσης αρνείται να πεθάνει. Ακόμα και σήμερα, σε μια εποχή υψηλής τεχνολογίας μας είναι δύσκολο να αποφύγουμε να γεμίζουμε τις τσέπες μας χάρτινες επαγγελματικές κάρτες. Θα συνεχιστεί αυτό όμως επ’ αόριστον; Η επαγγελματική κάρτα είναι έτοιμη να αντικατασταθεί, από τι όμως;
Επαγγελματικές κάρτες με ψηφιακά δεδομένα
Και όμως υπάρχουν λύσεις, που δεν προσπαθούν να αντικαταστήσουν τις εκτυπωμένες κάρτες, αλλά προσθέτουν πάνω τους ψηφιακά δεδομένα! Μια τέτοια λύση είναι η χρήση QR code (Quick response code) ή αλλιώς κώδικας γρήγορης ανταπόκρισης. Γνωρίζατε ότι με την χρήση QR Code, μπορείτε να προσθέσετε σχεδόν 2000 λέξεις πάνω στην κάρτα σας ή με άλλα λόγια ίσως και όλο τον κατάλογο του εστιατορίου σας; Πώς όμως λειτουργεί αυτό; Πλέον οι συσκευές νέας τεχνολογίας διαθέτουν προγράμματα για ανάγνωση QR code, μετατρέποντας το κινητό μας σε ένα scanner το οποίο μπορεί να διαβάσει barcode δυο διαστάσεων και να επιστρέψει στην οθόνη μας ότι στοιχεία έχετε εισάγει.
Ίσως κάτι πιο φουτουριστικό;
Βλέποντας την τεχνολογία να κάνει τέτοια άλματα, αναρωτιόμαστε τι πραγματικά θα γίνει στο μέλλον αν πάμε ένα βήμα παραπέρα? Δεν θα ήταν απίθανο να δημιουργούμε επαφές με αναγνώριση προσώπου (όσο ανατριχιαστικό και αν ακούγεται). Από τεχνολογική άποψη δεν είναι ακατόρθωτο για τα κινητά μας (του σήμερα) να αναγνωρίζουν ανθρώπους (facial recognition) και να τους καταχωρούν στον τηλεφωνικό μας κατάλογο μαζί με ότι στοιχεία έχουν δημοσιευμένα στο internet όπως εργασία, email, διεύθυνση και φωτογραφίες (από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Αυτό ίσως να σας θυμίζει λίγο την «παλιά επαγγελματική κάρτα» και να μας δείχνει την επαγγελματική κάρτα του μέλλοντος, σωστά;
Και αν αναρωτιέστε πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, πρέπει να μάθετε ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί το 2009 από τους Pattie Maes and Pranav Mistry (ερευνητές του MIT) οι οποίοι δημιούργησαν ένα φορητό σύστημα αναγνώρισης προσώπου το οποίο μέσω διαδικτύου έβρισκε πληροφορίες για το άτομο που είχαν μπροστά τους και τις εμφάνιζε άμεσα, όπως από που είναι, τι χόμπι έχει, τι του αρέσει και τι όχι.
Παρακολουθείστε το παρακάτω βίντεο:
Κλείνοντας
Αν αναρωτιέστε όλοι, αν τέτοιου είδους τεχνολογίες θα μπορούσαν εν τέλη να αντικαταστήσουν πλήρως τις επαγγελματικές κάρτες και την ανάγκη μας να ανταλλάσσουμε πληροφορίες μέσω υλικού και όχι ψηφιακά, η απάντηση είναι και ναι και όχι. Παρόλο που όλες αυτές οι τεχνολογίες έχουν προοπτική για κάτι τέτοιο, τίποτα δεν είναι αρκετά κοντά στο να αντικαταστήσει πλήρως τις επαγγελματικές κάρτες μιας και δεν είναι εύκολο για όλους να χρησιμοποιήσουν τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας (είτε λόγο δυσκολίας χειρισμού, είτε κόστους) αλλά και λόγο περιορισμών μεταξύ μερικών τεχνολογικών πλατφορμών που θα αργήσουν να συνεργαστούν. Φαίνεται πως η τελείως ψηφιακή εναλλακτική θα αργήσει να αντικαταστήσει πλήρως το καλό παραδοσιακό χαρτί!