Επαγγελματικές κάρτες Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον

Μην ενοχλείτε! Καρτελάκια Πόρτας (Door Hangers)
Φεβρουάριος 17, 2017

Επαγγελματικές κάρτες Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον

Επαγγελματικές Κάρτες, η ιστορία και το μέλλον τους!

Δεν θα ήταν περίεργο αν νομίζατε πως οι επαγγελματικές κάρτες όπως τις ξέρουμε σήμερα εφευρέθηκαν την δεκαετία του ‘80 όταν άρχισαν οι εταιρείες να αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς. Οι επαγγελματικές κάρτες χρησιμοποιούνται στην πραγματικότητα εδώ και πολλούς αιώνες, αλλά έχουν γίνει γνωστές σε όλους μας όταν οι εταιρείες και οι επαγγελματίες κατάλαβαν ότι μπορούν να τις εκμεταλλευτούν για να διαφημιστούν μέσω αυτών.

Παρακάτω θα κάνουμε μια ιστορική αναδρομή αυτού του ταπεινού αλλά ανεκτίμητου ορθογώνιου παραλληλόγραμμου κομματιού χαρτιού μεγέθους 9 επί 5 εκατοστών, ιχνογραφώντας την ανάπτυξη της από την εφεύρεση της πίσω στον 15ο αιώνα μέχρι σήμερα, όπου σε πολλές περιπτώσεις πλέον η επαγγελματική κάρτα, δεν είναι καν φτιαγμένη από «κάρτα».

Κάρτες Επίσκεψης (Visiting Card)

Ερευνητές τείνουν να συμφωνούν ότι η αρχική προέλευση των επαγγελματικών καρτών είναι η Κίνα και χρονολογούνται στον 15ο αιώνα, όπου ήταν γνωστές ως κάρτες καλέσματος  (Visiting cards) και εξυπηρετούσαν το σκοπό της ανακοίνωσης της πρόθεσης καλέσματος ενός ατόμου από κάποιο άλλο.

Εκτός όμως από την απλή κοινωνία, τέτοια καλέσματα χρησιμοποιούσε και η ελίτ κοινωνία, μια κάρτα αφήνονταν στην πόρτα του σπιτιού ενός υψηλού προσώπου και εκείνο μετά αποφάσιζε αν αξίζει να προβεί σε αυτή την συνάντηση ή όχι. Οι κάρτες καλέσματος ήταν ένα σημαντικό εργαλείο των ανωτέρων τάξεων για την προβολή, την διαφήμιση και για μια πρώτη γνωριμία.

17ος Αιώνας

loudovikosΗ ανταλλαγή καρτών αυξήθηκε ραγδαία κατά τον 17ο αιώνα και συγκεκριμένα στην Ευρώπη. Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ (Louis XIV, 5 Σεπτεμβρίου 1638 – 1 Σεπτεμβρίου 1715), γνωστός και ως «βασιλιάς Ήλιος», βασιλιάς της Γαλλίας και της Ναβάρρας, είχε δηλώσει ότι «η επιτυχία ή η αποτυχία ενός ατόμου στην κοινωνία μας συχνά εξαρτάται από την δύναμη της προβολής τους.

Κάρτες με ετικέτα!

Κατά την διάρκεια του 17ου και 18ου αιώνα εφαρμόστηκε ένα πολύ αυστηρό πρωτόκολλο ώστε να διασφαλιστεί η σωστή χρήση των καρτών. Αν ένας κύριος επιθυμούσε να επικοινωνήσει με μία δεσποινίδα, είχε πολλά να λάβει υπόψιν του. Εάν ήξερε το μικρό της όνομα θα έπρεπε να το αναφέρει πάνω στην κάρτα που έστελνε, αλλιώς στην περίπτωση που δεν το γνώριζε και υπήρχαν πάνω από μια δεσποινίδες στην οικογένεια θα έπρεπε να την διπλώσει στην μέση ώστε να υποδείξει ότι η κάρτα του αναφέρεται σε όλα τα μέλη της οικογενείας.

Οι εισερχόμενες στην οικία κάρτες έπρεπε να κρατούνται από τους υπηρέτες και το αν θα γινόταν αποδεκτή αίτηση για την επίσκεψη ή όχι εξαρτιόταν καθαρά από την οικοδέσποινα. Οι κάρτες φυλάσσονταν σε ένα μικρό δοχείο στον διάδρομο και παρουσιάζονταν από τους υπηρέτες οι οποίοι τις κρατούσαν με την παλάμη του αριστερού χεριού τους. Οι άνδρες της εποχής εκείνης, μπορούσαν να έχουν τις κάρτες τους μέσα στην τσέπη τους, αλλά οι γυναίκες επιβαλλόταν να της κρατάνε μέσα σε καρτοθήκη. Σε περίπτωση που ένας κύριος δεν λάμβανε επιβεβαίωση για την κάρτα που έστειλε αποδεχόταν ότι δεν υπήρχε συνέχεια στην πιθανή γνωριμία.

Οι Κάρτες των εμπόρων

Στο Λονδίνο του 17ου αιώνα, οι έμποροι άρχισαν να χρησιμοποιούν τις λεγόμενες κάρτες εμπορίου (trade cards). Την περίοδο που αρίθμηση των δρόμων δεν ήταν και τόσο δημοφιλής, οι κάρτες αυτές έπαιζαν ένα πολύ σημαντικό διαφημιστικό ρόλο εφόσον ενημέρωναν το κοινό για την ακριβή τοποθεσία και τις υπηρεσίες που προσέφερε ένας επαγγελματίας. Αυτές οι κάρτες μοιραζόντουσαν σε πλατείες και αγορές και σε πολλές περιπτώσεις οι επαγγελματίες δημιουργούσαν με αυτές εμπορικούς δεσμούς με τοπικές επιχειρήσεις ή πίστωση. Η κάρτες των εμπόρων λαμβάνονταν πολύ σοβαρά υπόψιν και μια υπογεγραμμένη κάρτα θεωρούταν «συμβόλαιο» καθώς έφερε όλες τις νομικές δεσμεύσεις.

επαγγελματική κάρτα παλιά vintagegoutemvergios γουτεμβέργιος gutenberg

 

 

 

 

18ος και 19ος αιώνας

Οι πιο πρόσφατες κάρτες κατασκευάζονταν με τις μεθόδους της βαθυτυπίας και του σκαλίσματος σε ξύλο. Κατά την διάρκεια του 18ου αιώνα η διαδικασίες αυτές αντικαταστάθηκαν από την χαλκοτυπία και οι κάρτες ήταν μονόχρωμες μέχρι την έλευση της λιθογραφίας τον 19ο αιώνα, όπου έκανε δυνατή την χρήση περισσότερων χρωμάτων.

Η συγχώνευση

Η βιομηχανική επανάσταση οδήγησε στην χαλάρωση των θεσμών των καρτών πρόσκλησης και των καρτών των εμπόρων καθώς πλέων το κοινωνικό κάλεσμα και η επαγγελματική εικόνα επιβαλλόταν να συνδέονται μεταξύ τους αφού πλέον οι άνθρωποι τις χρησιμοποιούσαν συγχρόνως για κάτι επίσημο ή ανεπίσημο.

επαγγελματικές κάρτες βιομηχανική επανάσταση

Οι κάρτες του σήμερα

Οι επαγγελματικές κάρτες του σήμερα έρχονται σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και υλικά. Δεν περιορίζονται πλέον στο χαρτί αφού μπορούν να εκτυπωθούν πάνω σε μεγάλη ποικιλία επιφανειών ώστε να δημιουργηθεί μια μοναδική επαγγελματική κάρτα και ευτυχώς πλέον δεν είναι ένα ναρκοπέδιο δέσμευσης όπως ήταν μερικούς αιώνες πριν.

Παρόλα αυτά, για να δημιουργήσετε μια επιτυχημένη επαγγελματική κάρτα, πρέπει να κρατήσετε κάποιους βασικούς κανόνες. Κάντε την κάρτα σας εύκολη στο να διαβαστεί, αναφέρετε τις υπηρεσίες που παρέχετε και συμπεριλάβετε όλα τα στοιχεία επικοινωνίας σας εάν σας ενδιαφέρει να οικοδομήσετε σωστά την επιχείρηση σας και να δημιουργήσετε σωστούς επαγγελματικούς δεσμούς.

Το μέλλον

Ανεξάρτητα από την βιομηχανία αυτό το πανάρχαιο κειμήλιο επαγγελματικής δικτύωσης αρνείται να πεθάνει. Ακόμα και σήμερα, σε μια εποχή υψηλής τεχνολογίας μας είναι δύσκολο να αποφύγουμε να γεμίζουμε τις τσέπες μας χάρτινες επαγγελματικές κάρτες. Θα συνεχιστεί αυτό όμως επ’ αόριστον; Η επαγγελματική κάρτα είναι έτοιμη να αντικατασταθεί, από τι όμως;

Επαγγελματικές κάρτες με ψηφιακά δεδομένα

Και όμως υπάρχουν λύσεις, που δεν προσπαθούν να αντικαταστήσουν τις εκτυπωμένες κάρτες, αλλά προσθέτουν πάνω τους ψηφιακά δεδομένα! Μια τέτοια λύση είναι η χρήση QR code (Quick response code) ή αλλιώς κώδικας γρήγορης ανταπόκρισης. Γνωρίζατε ότι με την χρήση QR Code, μπορείτε να προσθέσετε σχεδόν 2000 λέξεις πάνω στην κάρτα σας ή με άλλα λόγια ίσως και όλο τον κατάλογο του εστιατορίου σας; Πώς όμως λειτουργεί αυτό; Πλέον οι συσκευές νέας τεχνολογίας διαθέτουν προγράμματα για ανάγνωση QR code, μετατρέποντας το κινητό μας σε ένα scanner το οποίο μπορεί να διαβάσει barcode δυο διαστάσεων και να επιστρέψει στην οθόνη μας ότι στοιχεία έχετε εισάγει.

Ίσως κάτι πιο φουτουριστικό;

Βλέποντας την τεχνολογία να κάνει τέτοια άλματα, αναρωτιόμαστε τι πραγματικά θα γίνει στο μέλλον αν πάμε ένα βήμα παραπέρα? Δεν θα ήταν απίθανο να δημιουργούμε επαφές με αναγνώριση προσώπου (όσο ανατριχιαστικό και αν ακούγεται). Από τεχνολογική άποψη δεν είναι ακατόρθωτο για τα κινητά μας (του σήμερα) να αναγνωρίζουν ανθρώπους (facial recognition) και να τους καταχωρούν στον τηλεφωνικό μας κατάλογο μαζί με ότι στοιχεία έχουν δημοσιευμένα στο internet όπως εργασία, email, διεύθυνση και φωτογραφίες (από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Αυτό ίσως να σας θυμίζει λίγο την «παλιά επαγγελματική κάρτα» και να μας δείχνει την επαγγελματική κάρτα του μέλλοντος, σωστά;

Και αν αναρωτιέστε πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, πρέπει να μάθετε ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί το 2009 από τους Pattie Maes and Pranav Mistry (ερευνητές του MIT) οι οποίοι δημιούργησαν ένα φορητό σύστημα αναγνώρισης προσώπου το οποίο μέσω διαδικτύου έβρισκε πληροφορίες για το άτομο που είχαν μπροστά τους και τις εμφάνιζε άμεσα, όπως από που είναι, τι χόμπι έχει, τι του αρέσει και τι όχι.

Παρακολουθείστε το παρακάτω βίντεο:

Κλείνοντας

Αν αναρωτιέστε όλοι, αν τέτοιου είδους τεχνολογίες θα μπορούσαν εν τέλη να αντικαταστήσουν πλήρως τις επαγγελματικές κάρτες και την ανάγκη μας να ανταλλάσσουμε πληροφορίες μέσω υλικού και όχι ψηφιακά, η απάντηση είναι και ναι και όχι. Παρόλο που όλες αυτές οι τεχνολογίες έχουν προοπτική για κάτι τέτοιο, τίποτα δεν είναι αρκετά κοντά στο να αντικαταστήσει πλήρως τις επαγγελματικές κάρτες μιας και δεν είναι εύκολο για όλους να χρησιμοποιήσουν τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας (είτε λόγο δυσκολίας χειρισμού, είτε κόστους) αλλά και λόγο περιορισμών μεταξύ μερικών τεχνολογικών πλατφορμών που θα αργήσουν να συνεργαστούν. Φαίνεται πως η τελείως ψηφιακή εναλλακτική θα αργήσει να αντικαταστήσει πλήρως το καλό παραδοσιακό χαρτί!